Näytteenotto laboratoriossa

Luotettavan ja käyttökelpoisen tutkimustuloksen varmistamiseksi noudata aina tutkimuskohtaisia valmistautumisohjeita ja ilmoita näytteenottajalle, mikäli ohjeiden noudattamisessa on ollut poikkeavuutta.

Muista nämä, kun valmistaudut verinäytteen ottoon:

Varaudu todentamaan henkilöllisyytesi tullessasi näytteenottoon kuvallisella henkilöllisyystodistuksella.

Useat eri tekijät vaikuttavat tiettyjen laboratoriotutkimusten tuloksiin. Näitä tekijöitä ovat esimerkiksi ravinto, kahvi, tee, alkoholi, tupakointi ja lääkeaineet. Myös suuri fyysinen rasitus kuten raskas liikunta tai psyykkinen kuormitus kuten stressi vaikuttavat tuloksiin. Myös vuorokauden aika ja naisilla kuukautiskierto voivat vaikuttaa testituloksiin. Tutkimusta edeltävänä päivänä voit syödä ja juoda normaalisti, alkoholia tulee välttää vuorokauden ajan.

Ennen näytteenottoa on suositeltavaa istua 15 minuutin ajan verenkierron tasaamiseksi, näytteenottoon kannattaa siis tulla ajoissa ja kiirehtimättä.

Paastotutkimuksia varten tulee näytteenottopäivänä olla syömättä ja juomatta 10-14 tuntia, lasillinen vettä on sallittu. Paastotutkimus ilmaistaan tutkimuslyhenteen edessä olevalla pienellä f -kirjaimella (esim. fP -Gluk). Jos kyseessä ei ole paastotutkimus, voit nauttia kevyen aamiaisen ennen näytteenottoa.

Kysy tarvittaessa lisätietoja hoitajalta varatessasi aikaa tutkimukseen.